Εκπαιδευτική εκπομπή στο Ιράν τις δεκαετίες του 1960 και του 1970

0
Εκπαιδευτική εκπομπή στο Ιράν τις δεκαετίες του 1960 και του 1970

Πίνακας περιεχομένων

FARHAD SABA, Ph. D. (C) Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η δεκαετία του 1960 και της δεκαετίας του 1970 ήταν συναρπαστικές, αναβραστικές και συνεπακόλουθες εποχές για το Ιράν. Μετά από δεκαετίες απογοήτευσης λόγω της απροκάλυπτης ξένης επέμβασης και της εσωτερικής αναταραχής επικρατούσε σχετική ηρεμία στις πολιτικές συνθήκες. Αυτή η περίοδος ηρεμίας υποσχόταν μια νέα αρχή για τη χώρα. Σίγουρα, η ξένη παρέμβαση και η εσωτερική αναταραχή δεν σταμάτησαν.

Ενώ η χώρα γνώρισε πρωτοφανή οικονομική ανάπτυξη, υπήρχαν παράλληλα θρησκευτικά και αντικυβερνητικά πολιτικά ρεύματα που αμφισβήτησαν την οικονομική πρόοδο της χώρας. Ωστόσο, από τη δεκαετία του 1960, υπήρχαν ενδείξεις σχετικής εμπιστοσύνης από την πλευρά της κυβέρνησης ότι ήταν σε θέση να εφαρμόσει τις εξαιρετικά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα άλλαζαν ουσιαστικά τις προοπτικές των Ιρανών για ένα καλύτερο μέλλον. Μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών, το Ιράν δεν ήταν η μόνη που προσπαθούσε για μια πιο φωτεινή προοπτική. Χώρες στην Ασία και την Αφρική που αποικίστηκαν από τις ευρωπαϊκές χώρες απέκτησαν την ανεξαρτησία τους τη δεκαετία του 1960 και σχημάτισαν νέες αυτόχθονες κυβερνήσεις για να βοηθήσουν τους λαούς τους να δημιουργήσουν μια καλύτερη ζωή. Το Ιράν δεν αποικίστηκε, αλλά είχε το μερίδιό του σε ακραίες δυσκολίες κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού. κακουχίες που επεκτάθηκαν στο πρώτο μισό του εικοστού αιώνα και μετά. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, η γενιά του baby boom ενηλικιώθηκε σε όλο τον κόσμο και ανέπνεε μια νέα ζωή σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Το Ιράν δεν ήταν εξαίρεση οι νέοι του, και τα παλιά του ιδρύματα με εκατοντάδες χρόνια ιστορίας, που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν πιο επιθυμητές συνθήκες για τον λαό τους.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η Εθνική Ιρανική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση (NIRT) ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής αισιοδοξίας. Μέσω του εκπαιδευτικού του δικτύου, το NIRT επέκτεινε τις υπηρεσίες εκπομπής και μη εκπομπής για να γίνει εθνικός πόρος εκπαιδευτικής τεχνολογίας για το Υπουργείο Παιδείας και άλλους οργανισμούς για την υποστήριξη των σχεδίων ανάπτυξης της χώρας. Το περιβάλλον στο οποίο λειτούργησε το NIRT καθορίστηκε από πολλούς σημαντικούς παράγοντες. Αυτά περιελάμβαναν:

 • Μια μεγάλη προσπάθεια οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης από το κεντρικό κράτος και τον ιδιωτικό τομέα.
 • Αποδοχή των κεϋνσιανών οικονομικών και η άνοδος του κεντρικού σχεδιασμού από τις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες.
 • Μια αναζήτηση για πολιτική ελευθερία και συμμετοχή μεταξύ διαφόρων στρωμάτων της κοινωνίας, ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων ανθρώπων που είχαν πίστη στην Ισλαμική Σαρία, τον κομμουνισμό ή και τα δύο.
 • Άνοδος μιας ανταγωνιστικής αφήγησης για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη που προωθείται από την αντιπαραδοσιακή σιιτική ιεροκρατία.
 • Ανάβαση ενός ιστορικού αντιαποικιακού και ιμπεριαλιστικού συναισθήματος ανάμεσα σε ένα ευρύ φάσμα μορφωμένων ελίτ, της μεσαίας τάξης, ορισμένων μελών της ιεροκρατίας και των ανεξάρτητων κυβερνητικών γραφειοκρατών.
 • Επικράτηση του ανταγωνισμού μεταξύ της Δύσης και της Σοβιετικής Ένωσης που επηρέασε άμεσα τις εσωτερικές πολιτικές και οικονομικές υποθέσεις των αναπτυσσόμενων χωρών.

Αυτοί οι παράγοντες είχαν καθοριστικό αντίκτυπο στον ρόλο και την αποστολή του NIRT και του θυγατρικού του δικτύου ERTI. Το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούσε η ΕΡΤΗ ήταν πολυγωνικό και πολύπλευρο. Ορισμένοι υπεύθυνοι λήψης κυβερνητικών αποφάσεων και πολιτικοί ακτιβιστές υποστήριξαν την επίτευξη της αποστολής και του οράματός της. Άλλοι ήταν εκ διαμέτρου αντίθετοι με την προώθηση της εκπαίδευσης των Ιρανών μέσω της εφαρμογής μετασχηματιστικών έργων, όπως η εφαρμογή της εκπαιδευτικής τεχνολογίας για τη μεταρρύθμιση του απαρχαιωμένου εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας.

Η παροχή πρόσβασης σε εκπαιδευτικές υπηρεσίες για ένα ευρύ τμήμα του πληθυσμού σχολικής ηλικίας ήταν ο πρωταρχικός στόχος για την ίδρυση και την ανάπτυξη εκπαιδευτικών υπηρεσιών ραδιοφώνου και τηλεόρασης στο Ιράν. Η ανάπτυξη της εκπαιδευτικής εκπομπής πραγματοποιήθηκε όταν:

 • Το ποσοστό αναλφαβητισμού ήταν 70%,
 • Ο μισός πληθυσμός σχολικής ηλικίας δεν είχε πρόσβαση σε καμία εκπαιδευτική υπηρεσία,
 • Η μάθηση για το άλλο μισό ορίστηκε μόνο ως απομνημόνευση περιληπτικά των περιεχομένων των σχολικών βιβλίων ή λήψη κυριολεκτικών υπαγορεύσεων από έναν δάσκαλο.

Αυτό συνέβη ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός μαθητών γυμνασίου απαιτούσε πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όταν οι θέσεις στα πανεπιστήμια ήταν ακόμη πολύ περιορισμένες. Για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, στις αρχές της δεκαετίας του 1970 η ΕΡΤΗ ξεκίνησε τρεις πρωτοβουλίες. Αυτά ήταν να:

 1. Σχεδιάστε συστηματικά την επέκταση του οργανισμού,
 2. Εφαρμόζει πρακτικές διαχείρισης αιχμής στις δραστηριότητές της,
 3. Προσλάβετε νέα μέλη προσωπικού και εκπαιδεύστε τα στον τομέα της εκπαιδευτικής τεχνολογίας.

Ως αποτέλεσμα της εφαρμογής αυτών των μέτρων, η ΕΡΤΗ αναπτύχθηκε από μια οργάνωση 9 τηλεοπτικών παραγωγών, 2 διευθυντών και 39 διοικητικών, τεχνικών και γενικών στελεχών υποστήριξης το 1971 σε 500 επαγγελματίες το 1978. Οι γυναίκες και οι άνδρες της ΕΡΤΗ με υψηλά κίνητρα και αφοσίωση έκαναν μια ανεξίτηλη σηματοδοτούν την επέκταση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών εκπομπής στο Ιράν, επεκτείνοντας τη βοήθειά τους στο Υπουργείο Παιδείας (ΥΠ) για να αλλάξει την απαρχαιωμένη μέθοδο διδασκαλίας του. Άλλοι οργανισμοί, ιδιαίτερα μερικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μπόρεσαν επίσης να επεκτείνουν τις υπηρεσίες τους πέρα ​​από τις πανεπιστημιουπόλεις τους λόγω της βοήθειας που έλαβαν από την ΕΡΤΗ.

Μέχρι το 1978, η Εκπαιδευτική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση του Ιράν ήταν ένας αυτάρκης εθνικός πόρος που έλαβε την αναγνώριση από τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) για να γίνει περιφερειακό αγαθό.

Κέρδισε επίσης την εμπιστοσύνη πολλών βασικών ιδρυμάτων που ήταν υπεύθυνα για την εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού. Αυτά τα επιτεύγματα αποκτήθηκαν από

 • Υιοθέτηση μεθόδων διαχείρισης αιχμής,
 • Εκπαίδευση προσωπικού στην εκπαιδευτική τεχνολογία,
 • Συστημική αναδιοργάνωση και
 • Ανάπτυξη συγκεκριμένων σχεδίων για βραχυπρόθεσμους και μεγάλους χρονικούς ορίζοντες.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Η μεταφορά τεχνολογίας με τη βοήθεια οκτώ αμερικανικών πανεπιστημίων διευκόλυνε την υλοποίηση αυτών των εργασιών. Η αναδιοργάνωση και η εφαρμογή των εννοιών συστημάτων και των μεθόδων της εκπαιδευτικής τεχνολογίας οδήγησε στην ταχεία επέκταση των υπηρεσιών ERTI σε περιορισμένο αριθμό σχολείων που διοικούνται από το Υπουργείο Υγείας και αρκετούς άλλους οργανισμούς που είχαν αποτελεσματικό ρόλο στην ανάπτυξη του Ιράν. Ενώ υπήρξε αρχική επιτυχία, τον τελευταίο χρόνο της ανάπτυξής της, τα στελέχη και το προσωπικό της ΕΡΤΗ αντιμετώπισαν αναταραχή στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα του Ιράν, καθώς και ιστορικούς μετασχηματισμούς στις διεθνείς σχέσεις. Αυτές οι αλλαγές αποδείχθηκαν ότι δεν ευνοούν τη βιωσιμότητα του οργανισμού. Το 1979, νέα διοίκηση ανέλαβε τη ΝΙΡΤ και διέλυσε εντελώς την ΕΡΤΗ. Το προσωπικό της με υψηλά κίνητρα και ειδίκευση μεταφέρθηκε σε άλλα καθήκοντα, εγκατέλειψε τον οργανισμό μόνο του ή απολύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

Στις επόμενες σελίδες θα παρουσιαστεί η άνοδος της ΕΡΤΗ και ο χαμός της με βάση τα διαθέσιμα έγγραφα που περιλαμβάνουν επίσημα έγγραφα και εκθέσεις του NIRT και ERTI καθώς και ακαδημαϊκές διατριβές και άρθρα επιστημονικών περιοδικών σχετικά με το θέμα. Από το 1973 έως το 1978 είχα το προνόμιο να διευθύνω τον οργανισμό και απέκτησα από πρώτο χέρι Γνώση της αποστολής και του οράματός του. Εκτός από μια σύντομη αναδρομή που έγραψα το 1994 (Saba, 1994) δεν υπάρχει άλλος περιεκτικός απολογισμός από πρώτο χέρι δημοσιευμένος για την ΕΡΤΗ από όσο γνωρίζω. Το προαναφερθέν άρθρο του περιοδικού δεν αδικούσε το έργο εκατοντάδων αφοσιωμένων γυναικών και ανδρών που εργάστηκαν επιμελώς για την παραγωγή καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προσπάθησαν να επιφέρουν ποιοτικές αλλαγές στα ιρανικά σχολεία σε όλη τη χώρα. Δεν περιελάμβανε επίσης το διορατικό όραμα της ηγεσίας της Εθνικής Ιρανικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης να κάνει τη μετάδοση ένα ολοκληρωμένο θεσμό για την υποστήριξη του λαού του Ιράν για την υλοποίηση των μελλοντικών εθνικών του φιλοδοξιών σε όλες τις πτυχές του αρχαίου πολιτισμού του. Ενώ η παρουσίαση εδώ βασίζεται σε έγγραφα όσο το δυνατόν περισσότερο, η εξήγηση των πολιτικών παραγόντων που επηρεάζουν την ανάπτυξη και την ανάπτυξη της ΕΡΤΗ δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της τότε ηγεσίας του NIRT. Ο συγγραφέας είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την περιγραφή των πολιτικών παραγόντων και των επιπτώσεών τους.

Η ιστορία είναι «ένας ατελείωτος διάλογος μεταξύ του παρόντος και του παρελθόντος» (Jenkins 1995 όπως αναφέρεται στο Evans (1999, σελ. 193). Το χρονικό που παρουσιάζεται εδώ είναι να παρέχει μια πιο ενημερωμένη περιγραφή της εκπαιδευτικής εκπομπής στο Ιράν τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 Αυτό είναι ένα σημείο δεδομένων στη συνεχή συζήτηση για τα γεγονότα της δεκαετίας του 1960 και της δεκαετίας του 1970 στο Ιράν, όταν πολλοί Ιρανοί ήταν ενεργοί στην προώθηση της χώρας τους προς την οικονομική ευημερία και την κοινωνική ωρίμανση, και πολλοί άλλοι συμμετείχαν σε παράλληλες δραστηριότητες που βασίστηκαν αποκλειστικά σε θρησκευτικά πεποιθήσεις ή πολιτικές ιδεολογίες. Υπήρχαν πολλές ελπίδες και μεγάλη πρόοδος, καθώς και πολλοί λόγοι για απογοήτευση και απογοήτευση. Η δυσαρέσκεια οδήγησε τελικά σε απογοήτευση ορισμένων και προκάλεσε μια εξέγερση εναντίον ολόκληρης της επιχείρησης που έφερε τη διαδικασία της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης σε μια στάση.

Η βιβλιογραφία του τομέα της εκπαιδευτικής τεχνολογίας στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 δεν περιλάμβανε κοινωνικούς και πολιτικούς παράγοντες ως κρίσιμες μεταβλητές στην επιτυχία ή την αποτυχία των προγραμμάτων εκπαιδευτικής τεχνολογίας, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ακόμη και τώρα αυτοί οι παράγοντες δεν παρουσιάζονται και αναλύονται με το βάθος και το εύρος που τους αξίζει σε επιστημονικές δημοσιεύσεις εκπαιδευτικής τεχνολογίας και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Αυτό το χειρόγραφο είναι ένα βήμα για την κάλυψη αυτού του κενού. Εδώ δίνονται έμφαση σε ιστορικούς παράγοντες για να κατανοηθεί καλύτερα η επίδρασή τους στην επέκταση της εκπαιδευτικής εκπομπής στο Ιράν και να εκτιμηθεί η σημασία τους για την υλοποίηση παρόμοιων έργων στο μέλλον.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

Evans, RJ (1999). Προς υπεράσπιση της ιστορίας (American ed.). Νέα Υόρκη: WW Norton.

Saba, F. (1994). Εκπαιδευτικό ραδιόφωνο και τηλεόραση του Ιράν: Αναδρομική 1973–1978. Περιοδικό Έρευνας και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, 42(2), 73-84.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

Εκπαιδευτική τεχνολογία, εκπαιδευτικές εκπομπές, εκπαίδευση προσωπικού, οικονομική ανάπτυξη, αναπτυσσόμενες χώρες, μεταφορά τεχνολογίας.

Πίνακας περιεχομένων

FARHAD SABA, Ph. D. (C) Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Schreibe einen Kommentar