Παιδιά και εργασία: από ποια ηλικία;

0
Παιδιά και εργασία: από ποια ηλικία;

Πολλή συζήτηση γίνεται για μια ανάρτηση που ανέβασε στο Facebook ένας Αμερικανός μπαμπάς που καμάρωνε με περηφάνια δουλειά του γιου του. Τι τρέχει? Ότι ο γιος του δουλεύει πολύ σκληρά σε ένα ταχυφαγείο, συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων, εκδ είναι μόλις 14 ετών. Υπήρξαν πολλές κριτικές αντιδράσεις για την ανάρτησή του και η συζήτηση έχει πυροδοτηθεί για το πόσο κατάλληλο (και νόμιμο) είναι για ένα παιδί να εργάζεται ως ενήλικας.

Ο λόγος για τον 14χρονο που εργάζεται στο Burger King

Η ανάρτηση του περήφανου μπαμπά, που τον λένε Κρις Κρόφορντ, αποσκοπούσε ίσως να είναι ένα κομπλιμέντο στη δέσμευση του μικρού αγοριού που, διαβάζουμε, αποφάσισε να δουλέψει σκληρά για να αγοράσει ένα δικό του αυτοκίνητο. Ο κύριος Κρόφορντ δεν φείδεται λεπτομέρειες, αποκαλύπτοντας ότι ο γιος του, που φαίνεται στη φωτογραφία ακριβώς στο χώρο εργασίας του, πηγαίνει κάθε μέρα στο Burger King και εκεί μένει μέχρι αργά το βράδυ ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Αυτό που ίσως στις προθέσεις του ήταν ένα καύχημα, έχει πυροδοτήσει μια δίκαιη συζήτηση για την παιδική εργασία.
Αλλά στην Ιταλία τι θα είχε συμβεί αν ένας πατέρας είχε δημοσιεύσει το ίδιο μήνυμα; Προφανώς το κανονισμούς και νόμους για την παιδική εργασία είναι διαφορετικά στη χώρα μας, αλλά είναι πάντα καλό να ρωτάτε για αυτό.

Από ποια ηλικία μπορείς να ξεκινήσεις να εργάζεσαι στην Ιταλία;

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι στην Ιταλία μπορείς να εργαστείς ακόμα κι αν είσαι ανήλικοςεφόσον υπάρχουν συγκεκριμένες και άκαμπτες συνθήκες, όλα φυσικά σχεδιασμένα για να προστατεύουν τα παιδιά.
Η ελάχιστη ηλικία για να εργαστείς, όμως, και αυτή είναι ήδη η πρώτη διαφορά με την ιστορία που έρχεται από την Αμερική, είναι 15 χρόνια.

Στην πραγματικότητα, για την ακρίβεια, μπορείς να αρχίσεις να εργάζεσαι ακόμη και μόλις γεννηθείς και τα μωρά που είναι το σημείο για τις πάνες είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα αυτού.
Φυσικά σε εκείνη την περίπτωση τη θέση τους πήραν οι γονείς ως νόμιμοι εκπρόσωποι και κηδεμόνες.
Αντίστοιχα, πάντα με γονική μέριμνα, ένα 8χρονο παιδί θα μπορεί να δουλεύει στον κινηματογράφο ή στην τηλεόραση ή ακόμα και στον αθλητισμό, και ως εκ τούτου η 15χρονη λεκάνη αφορά στην κλασική δουλειά ως υπάλληλος.
Κάτω των 15, με την επιφύλαξη της υποχρέωσης να πάει στο σχολείοέχει υποβληθεί στον έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας.
Έτσι, για να συνοψίσουμε, στην Ιταλία ένας 14χρονος θα μπορούσε να είχε κάνει την ίδια δουλειά με το αμερικανό αγόρι; Όχι, όπως στη χώρα μας κάτω από αυτό το όριο είναι δυνατή η λειτουργία μόνο στον κόσμο του πολιτισμού, της ψυχαγωγίας και του αθλητισμούόπως οι διάσημοι youtubers ή τα παιδιά επιρροής, αλλά εφόσον:

Το βίντεο της εβδομάδας

  • οι γονείς συναινούν και το υποβάλλουν γραπτώς.
  • το εργασιακό περιβάλλον προστατεύεται·
  • η Περιφερειακή Επιθεώρηση Εργασίας δίνει την έγκρισή της·
  • πήγαινε στο σχολείο;
  • δουλεύεις το αργότερο μέχρι τα μεσάνυχτα.
  • ανάπαυση μετά από μια βραδινή εκδήλωση για τουλάχιστον 14 ώρες.
  • εργάζεστε το πολύ 7 ώρες την ημέρα για 5 ημέρες.
  • έχουν ένα μήνα διακοπές.

Schreibe einen Kommentar