Υιοθεσία παιδιού στην Ιταλία: πώς λειτουργεί

0
Υιοθεσία παιδιού στην Ιταλία: πώς λειτουργεί

Πώς λειτουργεί υιοθεσία στην Ιταλία? Ποιες είναι οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας και ποια είναι τα βήματα που πρέπει να περάσουν οι θετοί γονείς; Ας δούμε συνοπτικά σε αυτόν τον οδηγό τα βασικά βήματα για να μπορέσετε να υιοθετήσετε ένα παιδί στη χώρα μας.

Αποκτήστε την επιλεξιμότητα για υιοθεσία

Σίγουρα δεν είναι εύκολη επιλογή, αλλά η υιοθεσία ενός παιδιού μπορεί να αποδειχτεί ένα από τα πιο εκπληκτικά δώρα που μπορεί να σου δώσει η ζωή. Πόσο περίπλοκη είναι όμως η διαδικασία υιοθεσίας παιδιού στην Ιταλία; Πρώτον, οι υποψήφιοι θετοί γονείς πρέπει να υποβάλουν ααίτηση στο Δικαστήριο Ανηλίκων του δήμου κατοικίας και να αποδείξουν ότι έχουν ορισμένες προϋποθέσεις (ιατρικές βεβαιώσεις, εκκαθαριστικά αποδοχών, ποινικό μητρώο και συναίνεση μελλοντικών παππούδων).

Η αίτηση εξετάζεται από δικαστή που ορίζεται να περάσει τη διαδικασία στο κοινωνικοί λειτουργοί, αν το ζευγάρι κριθεί κατάλληλο για υιοθεσία. Σε αυτό το σημείο, η κοινωνική λειτουργός θα κάνει μια σειρά συναντήσεων με το ζευγάρι για να τους γνωρίσει από κοντά και, μετά την έγκρισή τους, θα μείνουν έως και δύο μήνες αναμονής για τη λήψη της πραγματικής επιλεξιμότητας.

Προσωρινή επιμέλεια και υιοθεσία

Σε αυτό το σημείο, οι γενναίοι γονείς θα πρέπει να περιμένουν να ξεκινήσει η γραφειοκρατική μηχανή. Το ζευγάρι περιλαμβάνεται σε μια κατάταξη και θα κληθεί όταν το Δικαστήριο εντοπίσει έναν ανήλικο που θα τοποθετηθεί στη νέα οικογένεια. Θα ακολουθήσει ένα έτος αναδοχής προ-υιοθεσία συνοδεύεται από κοινωνικές υπηρεσίες οι οποίες, εάν κρίνουν θετικά την εξέλιξη της υιοθεσίας, τότε μπορεί να καταστεί οριστική και ο ανήλικος θα είναι ουσιαστικά ο θετός γιος του ζευγαριού.

Το βίντεο της εβδομάδας

Περιορισμοί που προβλέπονται από την ιταλική νομοθεσία

Σήμερα στην Ιταλία ομοφυλόφιλα ζευγάρια, συγκατοικούντες και άγαμοι αποκλείονται από τη δυνατότητα υιοθεσίας. Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο Ήδη το 2005 αποφάνθηκε για υπόθεση υιοθεσίας από ανύπαντρη γυναίκα και, ως εκ τούτου, καθόρισε ότι η διεθνής υιοθεσία από άγαμους είναι δυνατή στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • όταν υπάρχει σταθερή και διαρκής σχέση μεταξύ του υιοθετούμενου και του υιοθετημένου, πριν από το θάνατο των γονέων·
  • όταν το ανήλικο, ορφανό από πατέρα και μητέρα, είναι σε κατάσταση αναπηρίας·
  • όταν έχει διαπιστωθεί η αδυναμία της προυιοθετικής επιμέλειας για τον ανήλικο λόγω ιδιαίτερης κατάστασης·

Τα ζευγάρια που επιθυμούν να υιοθετήσουν πρέπει επίσης να έχουν παντρευτεί τουλάχιστον τρία χρόνια ή να έχουν ζήσει μαζί τρία χρόνια πριν από τον γάμο. Η ηλικία μπορεί επίσης να είναι ένα όριο: ο νεότερος γονέας δεν μπορεί να έχει διαφορά ηλικίας μικρότερη των 18 ετών ή μεγαλύτερη από 45ακόμα κι αν επιτρέπονται κάποιες (λίγες) εξαιρέσεις.

Schreibe einen Kommentar